Ronde gewonnen door Taeke Oppewal

Het podium bij de heren (DHFOTO).Julianadorp – Taeke Oppewal heeft zondag de derde editie van de Ronde van Julianadorp gewonnen. Hij was samen met Jeroen Lute (2e) en Ton Slippens (3e) al vroeg in de wedstrijd ontsnapt en het drietal wist de voorsprong tot aan de finish vast te houden. Lokale renners als Marc Hulzebos, Jermo en Sonny Agema en Raymond Bakker kwamen er dit keer niet aan te pas.

Onder prachtige omstandigheden ging de Ronde van Julianadorp ’s morgens rond half twaalf van start met de Bikestore Dikke Bandenrace voor de jeugd. In vier categorieën streden de deelnemers om de ereprijzen. In de verschillende leeftijdsklassen ging de winst naar Jur van der Willik, Annika Spoolder, Koen Donker en Eric Spoolder. Onder alle deelnemers werd een gloednieuws BMX Stuntfiets verloot en die ging naar Kiet Burger. “Ik heb nog nooit stunts op de fiets gedaan, maar dat zal ik vast snel leren”, klonk het na afloop zelfverzekerd.

Nieuw op het programma was de slotwedstrijd van de landelijke damescompetitie wielrennen. In de B Categorie ging de dagzege naar Verena Scholtens uit Julianadorp en winnaar van het eindklassement werd de Helderse Serina Schouwenaar. Zij had op voorhand al een aardige voorsprong op de nummer twee, Annemarie Vedder uit Utrecht. “Ik heb haar de hele tijd in de gaten gehouden, want ik wist dat als me dat zou lukken me de eindzege niet kon ontgaan.”

De winnaars van de Dikke Bandenrace, samen met Mary Romar en rondemiss Serena Koopman (DHFOTO).Dames voor het eerst aanwezig in Julianadorp (DHFOTO).De dames onderweg in de slotwedstrijd van het seizoen (DHFOTO).

Het podium van de Dames B Categorie (DHFOTO).Dames prijsuitreiking eindklassement, champagne! (DHFOTO).Ites
Bij de A Categorie was Esther van Leeuwe uit Rotterdam de winnares van de dag, voor Tanja Ites en Anne Doggenaar. De Helderse Ites werd door dit resultaat de eindwinnares van de landelijke competitie. Het was het eerste jaar dat er een aparte competitie voor de vrouwen was opgezet. Ze hebben nu nog een wedstrijd te gaan, maar dat is een ploegentijdrit en die heeft geen invloed meer op het individueel klassement.

De hoofdwedstrijd van de dag was de derde editie van de herenronde over 60 kilometer. Lokale favorieten als de broertjes Agema en Raymond Bakker lagen al snel op achterstand, omdat na enkele ronden al een kopgroep ontstond. Uit die groep ontsnapten Slippens, Lute en Oppewal en zij pakten meer dan dertig seconden op de achtervolgers. Bakker stond zelfs nog even langs de kant van de weg met pech en geen van de deelnemers uit Den Helder en Julianadorp wist de leidende drie nog te achterhalen.

Ronde van Julianadorp 2015 (DHFOTO).In de laatste ronden voor het einde werden de renners met een te grote achterstand door de jury uit koers gehaald. De drie koplopers bleven gezamenlijk vooruit en in de sprint was Oppewal sneller dan Lute. Daarmee kreeg de Ronde van Julianadorp voor het eerst een winnaar ‘van buiten’. Helaas heeft Oppewal aangegeven na dit seizoen definitief te stoppen met wielrennen, zodat hij zijn titel volgend jaar niet zal verdedigen.

Vol lof
De organisatie kijkt terug op een geslaagde editie van de Ronde en ook de deelnemers waren vol lof over het rondje met start en finish op het Loopuytpark. Extra dank aan Mary Romar (Dorper van het jaar) en wethouder Dirk Pastoor, die beiden enkele startschoten losten en meehielpen met de prijsuitreiking. Dit alles uiteraard samen met rondemiss Serena Koopman.

De uitslagen en veel meer foto’s volgen spoedig op de site!